Een mooi verhaal 

Wielen is een samenwerking van Veld van Bloemen met Stichting Voorall. Wielen is een online luisterverhaal met plaatjes en vertelt over een tweeling, Teun en Gijs, die samen opgroeit, waarbij de één een handicap heeft en ander niet. Vanuit een lichte, speelse toon wordt hiermee ruimte geboden voor een dialoog met kinderen. Over wat een handicap is en hoe het is om een handicap te hebben. Het verhaal draagt bij aan bewustwording over wat (samen) leven en samen spelen met een handicap.

Wielen is als online luisterverhaal met plaatjes vrij beschikbaar voor iedereen. En er is een gratis lesbrief die gedownload kan worden voor groep 4, hoewel het verhaal en de les ook zeker geschikt zijn voor iets jongere en oudere kinderen.

Wielen in de Klas

Daarnaast is er de workshop Wielen in de Klas. De workshop wordt gegeven door Carmen samen met een kind of volwassene die zelf in een rolstoel zit. De kinderen kunnen laagdrempelig vragen stellen en in gesprek gaan. De ervaringsdeskundigen geven aan dat ze het zelf ook als waardevol en zinvol ervaren om de kinderen op deze manier te ontmoeten.

Glimlach

De workshop werd afgesloten met de mooie boodschap van Iqra: “Als je iemand tegenkomt met een handicap, lach dan vriendelijk. Dan voelt diegene zich gezien en welkom”.

Impact

De juffen en kinderen reageren heel enthousiast op de workshop en het filmpje. Ze stellen mooie vragen en er wordt vrolijk meegezongen met het speciale Wielen-lied. De kinderen spreken met elkaar over wat een handicap is. Een kind merkte op: “Ook al gaat de één harder dan de ander, je kunt tòch vrienden zijn. We hebben allemaal verschillende dingen waarin we goed zijn”. De kinderen ontdekten dat je niet ‘zielig’ bent als je een handicap hebt. En dat er veel soorten handicaps bestaan.

Ook de juffen

Juf Judith liet na de workshop weten: “Ik vond het een erg leerzame les. Het was goed om met de kinderen te praten over het hebben van een handicap en de moeilijkheden die dit met zich meebrengt en ze kennis te laten maken met iemand die een handicap heeft. Veel kinderen hebben deze ervaring nog niet gehad. Mooi ook om voortaan onbekenden met een handicap met een glimlach tegemoet te treden”.

Een andere juf vertelde ook op het einde van de workshop: “Voor mij persoonlijk was dit ook heel waardevol. Ik heb altijd moeite met hoe om te gaan met mensen met een handicap, als ik ze bijvoorbeeld op straat tegenkom. Ik heb er ook veel van geleerd”.

Zie ook: Wielen